2023 Jablíčkový týden

Děti si do školky přinesly jablíčka. V jeden den jablíčka nejdříve oloupaly a nakrájely a pak je připravily k sušení. Další den do školky přišla Pepíčkova maminka paní Vysloužilová a společně s dětmi upekla jablíčkový koláč. Děti také pomáhaly česat jablka a pomáhaly i s přípravou jablečné šťávy v odšťavňovači a na to bylo potřeba vyvinout velikánskou sílu! Jablíčková šťáva voněla a byla slaďoučká.

Naše recepty

Jablkové řezy

250g hladké mouky
250g polohrubé mouky
1 máslo 250g
3 vajíčkové žloutky
1 prášek do pečiva
1 zakysaná smetana
NÁPLŇ:
1kg nastrouhaných jablek uvařit s dvěma vanilkovými pudinky, dvěma vanilkovými cukry, 8dkg cukru, trochou skořice a můžeme přidat rozinky.
Na plech dáme vrstvu těsta, vrstvu náplně a vrstvu těsta. Pečeme na 180°C cca 30-40 minut.

Babiččina pudinová buchta

TĚSTO:
400g hladké mouky
250g Hery
1x vejce
1x lžíce cukru – krupice (krystal)
1x prášek do pečiva
5 – 7 lžic mléka (přidávat postupně)
NÁPLŇ:
750g jablek (cca 9 kusů), pokrájet na tenké plátky nebo nastrouhat
8x lžíce cukru – krupice (krystal)
1x balíček vanilkového cukru
1x balíček vanilkového pudinku
Ze surovin zaděláme těsto. Mléko přidáváme postupně, aby těsto nebylo příliš řídké. Těsto necháme 30 minut v lednici. Zatím připravíme náplň.
Jablka pocukrujeme, pustí tak šťávu. Pak přidáme pudinkový prášek promícháme a dáme na chvíli do lednice místo těsta. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme na dvě stejné placky. Na plech dáme placku, vrstvu náplně a přikryjeme druhou plackou. Pečeme na 180°C až 200°C asi 30 – 40 minut.

Sypaný jablečný koláč

Pekáč 19 x 28cm
1x hrnek dětské krupičky
1x hrnek hladké mouky
1x hrnek cukru – krupice
1x prášek do pečiva
1g oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek
2x lžičky skořice
10g studeného másla
Troubu předehřejeme na 200°C. Jablka promícháme se skořicí. Ve větší míse promícháme krupičku, mouku, cukr a prášek do pečiva. Směs rozdělíme na 3 díly. Do vymazaného plechu dáme 1 díl sypké směsi a na ni navrstvíme polovinu jablek. Na jablka nasypeme druhou část směsi a druhou polovinu jablek. Nakonec zasypeme třetí částí směsi. Vrch zastrouháme máslem na hrubém struhadle. Pečeme 40 minut. Podáváme se šlehačkou.